Haptotherapie

GZ Haptotherapie is een therapievorm die zich richt op het terugvinden van de balans tussen denken en voelen en het aanpakken van onderliggende (gevoels)problemen.

Contact opnemen

In het kort

Haptotherapie is een therapievorm die zich richt op het terugvinden van de balans tussen denken en voelen.

In onze individuele, rationele samenleving gaat het steeds meer over kennen en kunnen en minder over gevoel en intuïtie. Onderbuikgevoelens worden al snel weggewuifd: we treden de wereld liever met gezond verstand en concrete cijfers tegemoet.

We geven ons leven een goed onderbouwde 7,5 en staan daarmee op de vijfde plaats van gelukkigste landen. Tegelijkertijd slikken er ongeveer een miljoen Nederlanders anti-depressiva. Omdat gevoelens van verdriet, angst of eenzaamheid zich uiteindelijk toch niet laten wegredeneren.

De GZ-Haptotherapeut helpt je bij het leren en durven voelen hoe het werkelijk met je gaat. Hij of zij helpt je bij het herkennen en erkennen van jezelf zodat je weer gaat vertrouwen op je eigen gevoel. Vanuit deze verbinding met jezelf kun je je vervolgens leren bewuster te worden van de wisselwerking van jou en de ander.

Verschil tussen haptotherapie en haptonomie

Haptotherapie moet niet worden verward met fysiotherapie op haptonomische basis (haptonomie). Waar haptonomie het gevoel en gevoelsleven betrekt bij het opsporen en verhelpen van lichamelijke klachten (lichaamsbewustwording), richt de haptotherapeut zich vooral op het aanpakken van de onderliggende (gevoels)problemen zelf. Bij haptotherapie is er een duidelijke koppeling met gevoelservaringen uit het verleden en met (soms ongewenste) patronen die mensen in hun latere leven blijven volgen. Door stil te leren staan bij die gevoelens en emoties kun je leren in het hier en nu aangenamer te gaan functioneren.

Onze GZ-haptotherapeut is Monique Kroondijk

contactgegevens van Monique

Locatie: Nijverdal en Vroomshoop

e-mail: info@de-haere.nl

Vereniging van Haptotherapeuten (VVH): https://haptotherapeuten-vvh.nl

Lidnummer VVH: 757
AGB-code praktijk: 04079412
AGB-code zorgverlener: 90-102475
KvK nummer: 77019164

Voor wie

Veelvoorkomende klachten

Haptotherapie richt zich onder andere op mensen die te maken hebben met

  • veel spanning
  • stress/burnout
  • moeite met intimiteit en nabijheid in relaties
  • onbegrepen lichamelijke klachten
  • negatief zelfbeeld / weinig zelfvertrouwen
  • faalangst
  • angststoornissen
  • trauma
  • moeite met aangeven van grenzen
  • blijvende vermoeidheid
Aangeboren afwijkingen

Er zijn heel veel vormen van aangeboren afwijkingen; sommige zijn erfelijk, andere zijn het gevolg van ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap. Een aangeboren afwijking heeft vaak een lichamelijk en/of verstandelijk beperking tot gevolg. De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen met een aangeboren afwijking met therapie op maat. Ze is nauw betrokken bij de voortgang en ontwikkeling het kind en werkt vaak samen met andere betrokken zorgverleners zoals bijv. de kinderarts, revalidatiearts, orthopedagoog, logopedist en ergotherapeut.

Ademhalingsproblemen

Is je kind snel vermoeid, benauwd en/of zie je een andere ademhaling dan normaal, dan kan er sprake zijn van een ademhalingsprobleem. Dit kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan als het kind ouder wordt. Soms wordt medicatie voorgeschreven bij benauwdheidsklachten. De kinderfysiotherapeut kan helpen bij de volgende problemen:

  • Snelle / langzame ademhaling
  • Snel vermoeid
  • Het sporten niet meer kunnen volhouden
  • Typische intrekkingen van de borstkas of een vreemde vorm van de borstkas
  • duizeligheid
  • Hyperventilatie
  • Astma
Autisme / ASS

Autisme of ASS (autismespectrumstoornis) is een verzamelnaam van een combinatie van verschillende gedragskenmerken. Een kind kan bijvoorbeeld problemen hebben met sociale interactie, communicatie en/of plannen en handelen. ASS wordt ook wel een informatiestoornis genoemd.

Bij kinderen met ASS zien we soms ook motorische problemen, waardoor ze minder actief zijn en buitenspelen. Toch zijn ze juist gebaat bij veel bewegen. De kinderfysiotherapeut helpt met het aanleren van plannen en handelen, het oefenen van moeizame motorische activiteiten en activeren van je kind.

Baby’s: onrust, overstrekken, prematuur

Huilt of overstrekt je baby zich vaak en maak je je hierover ongerust? De kinderfysiotherapeut helpt bij het vaststellen van de oorzaak en geeft tips en adviezen om je baby tot rust te brengen.

Bij prematuur geboren baby’s volgen we de (motorische) ontwikkeling en geven advies hoe je deze kunt stimuleren.

Chronische vermoeidheid of pijn / SOLK

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn klachten waarbij geen medische oorzaak wordt gevonden. Bij kinderen gaat het dan vaak om hoofdpijn, aanhoudende pijn bij bewegen of in een bepaalde houding, buikpijn en vermoeidheid. Chronische (langdurige) vermoeidheid komt vaak voor bij kinderen van 12 tot 18 jaar.  Ze zijn extreem moe na minimale inspanning en blijven dit ondanks meer slaap of rust.

De kinderfysiotherapeut bekijkt samen met je kind en jou welke invloed de klachten hebben op het dagelijkse leven. Daarna wordt stapsgewijs toegewerkt naar het opbouwen van activiteiten thuis, op school, met sport en in de sociale omgeving.

Concentratieproblemen / ADHD

Ieder kind heeft wel eens concentratieproblemen, maar voor sommigen geldt dit meer dan gemiddeld. Ze zijn in hun hoofd al bezig met spannende of opwindende dingen die nog gaan komen, zoals een sinterklaasfeest of musical. Of ze zijn veel afgeleid en dromerig waardoor ze zich niet goed kunnen focussen. Concentratieproblemen of ADHD kunnen kinderen veel last bezorgen. De kinderfysiotherapeut helpt met het samen opstellen van een plan waardoor het kind zo min mogelijk hinder heeft van de concentratieproblemen thuis, op school of elders.

Conditie / krachtproblemen

Is je kind snel vermoeid of onhandig tijdens gymlessen, sporten of buiten spelen? Als je twijfelt over de conditie of kracht van je kind, kan de kinderfysiotherapeut onderzoek doen, advies geven en waar nodig behandelen.

Downsyndroom

Kinderen met het syndroom van Down hebben vaak moeite met lichaamshouding. De spierspanning is laag en de gewrichten zijn soepen. De kinderfysiotherapeut kan de motorische ontwikkeling van je kind in kaart brengen en waar nodig stimuleren met oefentherapie en sport- en spelactiviteiten.

Fracturen

De kinderfysiotherapeut helpt je kind bij het herstellen van de beweeglijkheid na een botbreuk. Veel kinderen zijn na een fractuur angstig of hebben minder spierkracht of bewegingsmogelijkheden van arm of been. Met oefeningen en advies wordt het gebruik weer volledig hersteld en kan ook sporten weer worden opgepakt.

Hoofdpijn

Terugkerende hoofdpijn bij een kind kan veel verschillende oorzaken hebben. Nekklachten, spierpijn, te veel prikkels, slecht zien of een afwijkende houding kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. De therapie van de kinderfysiotherapeut is gericht op het achterhalen van oorzaken om de klachten te verhelpen. Ook kinderartsen sturen regelmatig kinderen met deze klachten naar ons toe.

Houdingsproblemen

Een correcte houding is heel belangrijk voor een kind in de groei. Zeker nu kinderen veel achter de laptop zitten of met de tablet of playstation spelen. Bij kinderen zien we hierdoor steeds vaker een ‘app-nek’ en ‘gameboy-rug’. Zit of staat jouw kind anders dan anderen en heb je hier vragen over? De kinderfysiotherapeut onderzoekt je kind, geeft advies en zonodig behandeling.

Loopproblemen / tenenloper

Veel ouders raadplegen een kinderfysiotherapeut omdat hun kind anders loopt of veel valt. In dat geval doen we een aantal loop- en beweegtesten om vast te stellen of de zorgen van de ouders terecht zijn in relatie met de leeftijd van het kind. Is dat het geval, dan stellen we zo nodig een behandelplan op, waarbij soms ook een podotherapeut of revalidatiearts betrokken is.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling gaat over de motoriek van een kind en daarmee wordt ‘het bewegen van het lichaam’ bedoeld. We maken daarbij onderscheid tussen de grove en de fijne motoriek.

De grove motoriek omvat bewegingen zoals omrollen, kruipen, zitten, staan, lopen, rennen, balanceren, gooien/vangen, springen, hinkelen, fietsen, zwemmen, klimmen en klauteren, sporten. De fijne motoriek gaat over alle bewegingen die kinderen met de armen en handen maken. Denk aan reiken, grijpen, tekenen, kleuren, knippen, knutselen, schrijven, veterstrikken, aan- en uitkleden, bouwen enzovoort.

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De één zal sneller praten, terwijl een ander juist eerder kruipt of loopt. Maar soms is er spraken van een vertraagde of afwijkende grove en/of fijne motorische ontwikkeling. Bijvoorbeeld door een aandoening, ziekte of ongeval. En soms ook zonder duidelijke reden. De kinderfysiotherapeut onderzoekt en test de motorische ontwikkeling van je kind en zal zo nodig een behandelplan opstellen.

Neurologische aandoeningen

Een aandoening of probleem aan het zenuwstelsel kan ervoor zorgen dat de motorische ontwikkeling en de zintuigelijke informatieverwerking anders verloopt. De kinderfysiotherapeut kan in dat geval met gerichte behandeling en adviezen zorgen voor een verbeterde ontwikkeling waardoor het kind de dagelijkse activiteiten met meer vertrouwen zal uitvoeren.

Oogproblemen

Oogproblemen kunnen de oorzaak zijn van een afwijkende motorische ontwikkeling. Kinderen met beperkt of ander zicht vallen bijvoorbeeld vaker, rennen overmoedig over een evenwichtsbalk of kennen geen angst bij hoogtes omdat ze geen diepte zien.  Daarnaast hebben ze ook vaak problemen met de fijne motoriek: ze zitten met de neus op het papier bij het kleuren, hebben moeite met kralen rijgen of over een dun lijntje te knippen.

De kinderfysiotherapeut helpt bij het verbeteren van de motoriek en geeft praktische adviezen voor thuis en op school. Ook is er vaak overleg met de leerkrachten zodat een kind zo min mogelijk last heeft van oogproblemen.

Orthopedische problemen - gewrichten, spieren en botten

Orthopedische problemen zijn klachten die te maken hebben met gewrichten, spieren en botten. Soms ontstaan ze zomaar, soms door een blessure na een val of bij het sporten. Heeft je kind bijvoorbeeld knie- of hakklachten na het sporten? Dan kan de kinderfysiotherapeut helpen.

De kinderfysiotherapeut heeft aanvullende kennis en expertise van de ontwikkeling van spieren en gewrichten bij kinderen. Sommige klachten komen bijvoorbeeld vaak voor bij kinderen die in een groeispurt zitten. In vrijwel alle gevallen zijn pijnklachten te verhelpen met oefeningen, adviezen en tips.

Schrijfproblemen

Problemen met het (leren) schrijven kan verschillende oorzaken hebben. Het vasthouden van een potlood is een ingewikkelde vaardigheid, waar lang niet iedere kleuter al aan toe is. Er komt een goede pengreep en souplesse van bewegen bij kijken, een voorkeurshand (links of rechts) en het sturen van vingers met de pols. Daarnaast moeten ze vanaf groep 3 letters leren, op rechte lijnen schrijven en de d, b en p niet spiegelen. Kortom: leren schrijven is reuze ingewikkeld en er kan door verschillende oorzaken iets misgaan.

De kinderfysiotherapeut is getraind om schrijfproblemen bij kinderen te analyseren om vervolgens een plan van aanpak te maken, waarbij ook de leerkracht vaak betrokken wordt.

Sensorische integratie – prikkelverwerking

Sensorische integratie, ook wel zintuigelijke informatieverwerking of prikkelverwerking genoemd, gaat over manier waarop zintuigen samenwerken bij het doorgeven en verwerken van informatie.

Al onze zintuigen (reuk, gehoor, zicht, tast, smaak, houding en bewegingsgevoel) geven de hele dag informatie door. Als deze zintuigen niet goed samenwerken, dan kan dit heel lastig zijn in het dagelijkse leven. Prikkels kunnen bijvoorbeeld extra sterk of juist minder sterk binnenkomen. Het effect hiervan verschilt per persoon. Vaak is er wel een afwijking merkbaar: een kind kan moeite hebben met concentreren, snel afgeleid zijn, druk of onrustig gedrag vertonen of juist dromerig of afwezig zijn. Sommige kinderen zijn opvallend teruggetrokken, anderen grensverleggend.

De kinderfysiotherapeut kan onderzoeken of er sprake is van een probleem met de zintuigelijke informatieverwerking. Zo ja, dan kan er onder begeleiding van een sensorische integratie therapeut een behandelplan worden opgestart.

Spanningsklachten

Spanningsklachten bij kinderen kunnen zich vertalen naar lichamelijke klachten. Dat kan bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn zijn, of zere nek- of rugspieren. Spanningsklachten komen steeds vaker, onder andere door de toenemende prestatiedruk die kinderen voelen. De kinderfysiotherapeut kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak en klachten zo nodig behandelen.

Sportblessures

Pijnklachten of bewegingsproblemen na het sporten kunnen te maken hebben met een verkeerde beweging of overbelasting. Maar bij kinderen kunnen deze klachten ook worden veroorzaakt of beïnvloed door groei en ontwikkelingsfactoren. Onze kinderfysiotherapeuten onderzoeken en behandelen klachten, eventueel in samenwerking met de sportfysiotherapeut.

Syndromen

Bij kinderen met een syndroom kan gerichte fysiotherapie helpen om de motoriek te verbeteren. Het behandeldoel wordt hierbij altijd afgestemd op de hulpvraag die op dat moment het belangrijkste is voor kind en/of ouders. De kinderfysiotherapeut werkt in deze gevallen vaak samen met andere zorgverleners en betrokkenen.

Voorkeurshouding baby

Baby’s hebben in het eerste levensjaar vaak een voorkeurshouding: ze draaien hun hoofdje voornamelijk naar dezelfde kant. Misschien had je het zelf opgemerkt of wijst het consultatiebureau erop. Wanneer een baby vaak of langer op een kant van het hoofd ligt, kan er een afplatting of scheve van het hoofd ontstaan. De kinderfysiotherapeut adviseert over manieren waarop de voorkeurshouding kan worden verminderd. In sommige gevallen wordt een schedelmeting (PCM) gedaan om de scheefheid van het hoofdje vast te stellen.

Behandeling

De haptotherapie begint altijd met een intake waarbij de cliënt en therapeut samen de hulpvraag vaststellen. De haptotherapeut geeft uitleg over de therapie en werkwijze. Vaak stelt de therapeut voor om een paar sessies te doen en vervolgens te evalueren of de therapie bij je past en voortgezet kan worden.

Een behandelsessie bestaat meestal uit een combinatie van een gesprek, oefeningen en ervaringen op de behandelbank. Het doel van de therapie is om mensen een eigen evenwicht in het leven te laten vinden. Dit vraagt om een basisgevoel van veiligheid, zelfvertrouwen en eigenheid. Om dit te bereiken of vergroten wordt in de haptotherapie gebruik gemaakt van affectief contact: aanraking is de meest directe vorm van communicatie, die veel over iemand zegt en hoe hij of zij reageert op anderen. Affectieve bevestiging door aanraking herstelt het vermogen tot voelen en contact maken. Door het affectieve contact kan de haptotherapeut je laten voelen wanneer, hoe en waar je jezelf blokkeert. Vervolgens leer je hoe je dit zelf in beheer kunt nemen: wanneer stel je je open voor contact en wanneer trek je je terug of sluit je je af.

Tijdens deze sessies en oefeningen kunnen weggestopte emoties en gevoelens bovenkomen. In een sfeer waar je je veilig en vertrouwd mag voelen, kun je leren dit te aanvaarden en te verwerken. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor eigen keuzes, voel je je vrijer en word je steeds meer jezelf.

Goed om te weten

  • de kosten van haptotherapie worden (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Zie ook de website van haptotherapie voor een volledig overzicht.
  • Je krijgt van ons een factuur die je eventueel bij je zorgverzekeraar kunt indienen.
  • haptotherapie is een aparte vorm van therapie en niet te verwarren met fysiotherapie op haptonomische basis. Dat laatste is een specialisatie binnen de fysiotherapie.
  • een geregistreerd en gediplomeerd haptotherapeut heeft een HBO opleiding in de gezondheids- of welzijnszorg, aangevuld met een post HBO opleiding Haptotherapie.
  • om als haptotherapeut te kunnen werken moet de behandelaar geregistreerd zijn in het kwaliteitsregister GZ Haptotherapeuten en lid zijn van de Vereniging van Haptotherapeuten. Om geregistreerd te blijven moet de therapeut verplichte nascholingen volgen.


KlachtenregelingAls therapeut en lid van de VVH word er getracht je de best mogelijke zorg geven. Toch kan het gebeuren dat je ontevreden bent over iets of vragen hebt over de zorg die je hebt gekregen. Ben je toch niet tevreden over de gang van zaken? Bespreek dit dan eerst met je behandelaar. Via de VVH kun je dan eventueel een klacht indienen. Meer informatie over de klachtenregeling vind je hier: https://haptotherapeuten-vvh.nl/de-vvh/klachtenregeling
Beroepscode GZ-Haptotherapeut

In de Beroepscode GZ Haptotherapeut zjn de gedragsregels vastgelegd waaraan elke geregistreerde GZ-Haptotherapeut zich aan moet houden. De Beroepscode GZ-Haptotherapeut gaat uit van de basisprincipes dat ieder mens recht heeft op verwezenlijking van zijn eigen mogelijkheden, op zelfbepaling, zelfbeschikking, respect en integriteit. Meer informatie over de Beroepscode GZ Haptotherapeut vind je hier: https://haptotherapeuten-vvh.nl/mediatheek/kwaliteitsdocumenten/87-beroepscode-gz-haptotherapeut-2019/file

Afspraak aanvragen

Ben je voor het eerst bij de Haere of wil je een afspraak maken? Meld je hier online aan. Je ontvangt binnen één werkdag een bevestiging met de afspraakdetails.

Dit geldt niet voor een afspraak voor een huisbezoek of behandeling bij de haptotherapeut of ergotherapeut. In dat geval graag telefonisch een afspraak maken via 0546 - 64 25 71.

Afspraak aanvragen

Afspraak aanvragen

Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten? Vul onderstaand formulier in en klik op Afspraak maken. We proberen binnen 1 werkdag contact met je op te nemen.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.